Håndbrygget filterkaffe er den nemmeste måde at komme i gang med at brygge og nyde rigtig god kaffe. I forhold til at brygge espresso, så kræver det kun en meget lille investering at komme igang med at brygge filterkaffe og de fleste vil også opleve, at de hurtigere får et godt resultat med brygningen.
Filterkaffe brygget med stort omhu på eksempelvis Harios V60 er også en fantastisk måde at få alle smagsnuancerne frem i din kaffe. Hvis du er vant til at drikke kaffe fra en almindelig kaffemaskine, så vil du opleve en helt ny verden af smage og aromaer første gang du drikker en håndbrygget filterkaffe.
Lad os få gang i noget kaffe…
1.
Friskristet kaffe af højeste kvalitet
Det er uden sammenligning den vigtigste faktor, når du skal brygge en god kop kaffe!
Du kan ikke brygge god kaffe ud af en gammel, mørkt ristet, fabrikskværnet supermarkedskaffe. Det er simpelthen umuligt!
Til gengæld kan du sagtens brygge en dårlig kop kaffe på nogle virkelige gode bønner, så derfor skal du fortsætte med at læse denne liste.
2.
Brygudstyr
Brug det rigtige brygudstyr!
Hvis du kun skal brygge en enkelt kop så køb en Aeropress eller en Hario V60 og hvis du skal brygge mere end 2 kopper, så køb en Chemex.
Det er gennemtestet udstyr og det giver et godt resultat.
3.
Kværning
Hvis du har mulighed for det, så sørg altid for selv at kværne din kaffe. Og husk kun at kværne den mængde, du skal bruge.
Hvor fint eller hvor groft du kværner har stor indflydelse på det endelige resultat. Hvis du kværner din kaffe for fint, så tager vandet for lang tid om at løbe igennem og kaffen vil derfor smage bittert. Hvis du derimod kværner kaffen for groft, så vandet bare løber lige igennem, så vil smagen være både tynd og sur.
Det gode råd er at starte med en mellemfin formalingsgrad og så prøve sig frem.
4.
Vand
Brug frisk, koldt vand opvarmet til ca. 95º og varm så meget vand, at du har nok til at skylle papirsfiltret grundigt, så du fjerne den støvede smag af papir.
På den måde får du også varmet dit brygudstyr op.
5.
Dosering
Vej altid både din kaffe og dit vand, så du kan følge en opskrift!
Et godt udgangspunkt er at bruge 60 g. kaffebønner pr. 1000 g. vand.
Forskellige kaffebønner har forskellig massefylde, så det er meget vigtigt at veje både kaffe og vand.
6.
Brygning
Start altid med kun lige præcis at hælde så meget vand på at alt kaffen bliver våd.
Du skal bruge ca. dobbelt så meget vand, som der er kaffe.
Lad kaffen stå og boble op og gasse af i ca. 30 sek og hælde så resten af vandet på.
Hæld vandet på i stille og rolige cirkulære bevægelser.
Hvor hurtigt eller hvor langsomt du hælder vandet på, har også stor betydning for smagen, så prøv dig frem.
Hvis du synes det er spændende, at eksperimentere med din kaffebrygning, så hold øje med vores mere avancerede brygguides. De kommer op på bloggen inden så længe.